Stieg Larsson: Miehet, jotka vihaavat naisia.****

Kirja valittiin lukupiiriin, koska emme olleet tutustuneet vielä dekkariin kirjallisuuden lajina. Moni meistä oli lukenut tämän kirjan aikaisemmin ja/tai katsonut sen perusteella tehdyn elokuvan. Aluksi käytiin läpi viisikymmenvuotiaan kuolleen kirjailijan elämää; toimintaa demokratian puolustajana ja rasismin vastustajana sekä nimenmuutosta, jonka hän teki hävittyään uhkapelin kolikolla kirjailijakollega Stig Larssonille. Kaikkien mielestä kirja oli sujuvaa ja mielenkiintoista luettavaa. Sen runsaat teemat – onnettomuudet, murhat, liike-elämän julmuus, insesti, tietoturva, tasa-arvo, poliisin tehottomuus, sosiaalihuollon toimintatavat – herättivät keskustelua. Oliko niitä liian paljon yhdessä kirjassa, jotta ne olisivat olleet uskottavia? Yhteiskunnalliset ongelmat muuttuivat pinnallisiksi.
Päähenkilö Mikael koettiin hyväksi toimittajaksi. Hän perehtyi saamiinsa tehtäviin huolellisesti. Hänen eroottisia naisseikkailuja pidettiin tarpeettomana kirjan juonen kannalta.
Lisbethiä ja hänen vahvuuttaan sekä herkkyyttään oikeudenmukaisuudelle arvostettiin. Kirjan lopussa ollutta Lisbethin seikkailua Euroopassa pidettiin tarpeettomana lisänä. Epäiltiin myös ettei pankkivirkailijoita höynäytetä niin helposti kuin Lisbeth teki. Mietittiin miksi Harriet serkkuineen ei huolehtinut ja estänyt isää ja veljeä jatkamasta naisiin kohdistunutta väkivaltaa./ Helena Kauppinen

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Jätä kommentti